Overleg over waterstand moet voor verbetering zorgen

Overleg over waterstand moet voor verbetering zorgen

Gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat waren eind vorig jaar niet goed op elkaar ingespeeld tijdens de extreem hoge waterstand in het Markermeer. Daarom volgt elk jaar overleg om te voorkomen dat hoogwater opnieuw de vrije hand krijgt, meldt Rijkswaterstaat. In december stonden grote stukken buitendijks gebied onder water met schade in Volendam, Warder en Hoorn.

Door de aanhoudende harde regen stond het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer rond de jaarwisseling uitzonderlijk hoog. In combinatie met harde oostenwind richting de kustlijn ontstonden overstromingen in delen van Waterland en West-Friesland. Onder meer in Volendam en Hoorn raakten kelders en garages overstroomd. Gemeente Waterland meldde schade van tienduizenden euro’s. Honderden snel neergezette zandzakken moesten het hoge water tegenhouden.

Meerdere gemeenten eisten onderzoek naar waar het was misgegaan. Rijkswaterstaat gaf eerder aan al het mogelijke te hebben gedaan om erger te voorkomen, maar dat het door de uitzonderlijke weersomstandigheden niet mogelijk was om het overtollige water weg te pompen uit het Markermeer. Daar namen de gemeenten geen genoegen mee. Vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, de waterschappen en gemeenten langs het Markermeer zijn onlangs opnieuw samengekomen, blijkt uit een gezamenlijke verklaring: „Om te bespreken hoe zij beter kunnen samenwerken in geval van hoogwater.

Vakantieperiode

Dit jaar hebben de partijen twee keer overlegd. Daaruit bleek dat de informatievoorziening rond de waterstand niet op orde was. Ook de communicatie richting omwonenden en bedrijven kan beter. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat licht toe: „Het was een heel uitzonderlijke situatie. Doordat het gebeurde in de vakantieperiode was het ook nog eens lastiger om de juiste informatie bij de juiste personen te krijgen.

De overstromingen waren volgens Rijkswaterstaat uitzonderlijk en komen één keer in de 160 jaar voor. Toch wordt het overleg voortaan jaarlijks in de herfst gehouden. „De kans dat ook de komende winter wateroverlast ontstaat, is klein. Maar niet helemaal uit te sluiten. Om diezelfde reden heeft Rijkswaterstaat zes nieuwe pompen bij Den Oever laten plaatsen om extra water uit het Marker- en IJsselmeer mee naar zee te pompen. Die zijn pas eind 2026 klaar voor gebruik.

JB Cookies

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png