Wandel of fiets langs de geschiedenis van de KNRM

Wandel of fiets langs de geschiedenis van de KNRM

De 200 jaar geschiedenis van de KNRM, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is in delen terug te vinden bij alle 45 KNRM stations. Op 25 mei 2024 tijdens Reddingbootdag, de landelijke open dag van de KNRM, heeft ieder station een eigen historisch informatiebord onthuld. Zo ook op Marken. Hierop staat een kort relaas over de geschiedenis van het station. De plaatsing en onthulling van de borden is onderdeel van de festiviteiten voor dit mooie jubileumjaar: 200 jaar KNRM.

Op 25 mei 2024 tijdens Reddingbootdag, de landelijke open dag van de KNRM, heeft ieder station een eigen historisch informatiebord onthuld. Zo ook op Marken.
Op 25 mei 2024 tijdens Reddingbootdag, de landelijke open dag van de KNRM, heeft ieder station een eigen historisch informatiebord onthuld. Zo ook op Marken. (Foto: Pep)
De nieuwe Redders op zee-routes zijn in samenwerking met de ANWB en met dank aan de Vriendenloterij tot stand gekomen. Er zijn nu tien wandel- en fietsroutes rond een paar van onze reddingstations. Deze mooie tochten kan je vinden in Den Helder, Egmond aan Zee, Hoek van Holland, Neeltje Jans, Veere, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Een mooie uitdaging

Station Marken
Reddingstation Marken is opgericht in 1987, en met gemiddeld 100 reddingen per jaar zijn dat er zo’n 3,700 zijn door de jaren heen. Het bord met de samenvatting van onze historie is feestelijk onthuld tijdens Reddingbootdag door onze voorzitter Marian van der Weele, lid Raad van Toezicht Klaas Visser en Marten van Altena, schipper van het eerste uur bij ons station. Mocht je nu al wat willen lezen, kijk dan op www.knrm.nl/reddingstations/marken/historie

Verhalen over schipbreuken
Ieder station heeft zijn eigen verhaal, dat doorspekt is met noordwesterstormen, schipbreuken en dappere reddingsacties: in en om het water, op zee of meer, van mens of dier. Met een zucht van verlichting en helaas ook met verliezen. Iedere KNRM’er draagt een stukje van al zijn reddingen bij zich. De lach en de traan. Inmiddels zijn het 200 jaar vol met verhalen. En is er genoeg te vertellen.

Er is veel te ontdekken
Veel van deze verhalen vind je nu terug op je ontdekkingstocht langs de KNRM stations op de historische borden. De Redders op zee-routes vind je terug in de Eropuit-app van de ANWB of op de site anwb.nl. Maar dat is nog niet alles, lees vooral meer op de site van knrm.nl. De gouden tip is om tijdens het wandelen de podcastserie over de redders op zee te luisteren, die je kan vinden op Spotify. De verhalen komen dan écht tot leven. Als je dan toch onderweg bent, bezoek dan een van de exposities ‘Redders op zee’ die je kan vinden in 13 maritieme musea.

Iedereen kan een redder aan wal worden
Ook al stap je niet op op de boot. Iedereen kan Redder aan wal worden. Jong en Oud. Want zonder jou als Redder aan wal is er geen KNRM. En kan de KNRM haar belangrijke werk niet doen. De KNRM werkt al 200 jaar zonder steun van de overheid, dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Wil je onderdeel worden van de verhalen en ook op de hoogte worden gehouden, word dan redder aan wal!

Fotowedstrijd Marken
Het is extra leuk om langs het KNRM station op Marken te wandelen want als je een foto maakt van jezelf met het nieuwe informatiebord en je zet deze op Instagram of Facebook maak je kans op een leuke prijs. Tag @knrmmarken dan wel KNRM Marken. Mailen kan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En jij maakt kans op een unieke en toffe KNRM waterfles. En sta je met je KNRM donateurspas op de foto dan maak je kans op een vette bonusprijs: meevaren op een van de reddingboten!

Meedoen kan tot en met 12 juli 2024! En als je de foto instuurt, accepteer je de voorwaarden van de fotowedstrijd. Die je kan teruglezen op onze website. https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-reddingstation-marken/fotowedstrijd-vaar-jij-straks-mee

JB Cookies

  • jonggeleerd.png
  • leukhuis.png
  • overstappen.png
  • yoradhere.png