Foto: Omroep PIM
Vorig jaar was de veteranenbijeenkomst georganiseerd door gemeente Edam-Volendam in het Fort Edam en dit jaar was burgemeester Marian van der Weele gastvrouw van de veteranen uit Landsmeer, Edam-Volendam en Waterland. Er waren circa 65 mensen bij de Taanketel op Marken waar, vanwege het mooie weer, de mensen buiten werden ontvangen aan het water.
De genodigde veteranen konden ook hun partner meenemen, die thuis in angst hebben gezeten wanneer hun man of vrouw op missie was.
De burgemeester heette iedereen van harte welkom en gaf aan waarom ze zoveel waarde hecht aan deze bijeenkomst. Ze hoorde de verhalen van de veteranen die gediend hebben in de diverse oorlogen vanaf de Tweede Wereldoorlog, zoals in Indië, Nieuw-Guinea, Cambodja, Libanon, Srebrenica, Afghanistan. Ze ziet ook hoe de veteranen het prettig vinden elkaar te zien. Ze begrijpen elkaar, spreken elkaars taal door gedeelde situaties die ze hebben meegemaakt. Ze hebben gediend voor ons land, voor onze vlag en ons en anderen beschermd, met gevaar voor eigen leven.
Fred Omvlee, voormalig dominee in Monnickendam en nu ruim 20 jaar geestelijk verzorger bij de Marine, deelt die ervaringen. Ook al heeft hij dan zelf geen wapen in handen gehad, hij heeft genoeg mensen gezien en gesproken om zich verbonden te voelen met deze veteranen. Hij is zelf veteraan, op missie geweest in Libië, Afghanistan en Curacao waar het hem vooral zwaar viel om zijn vrouw en jonge kinderen achter te laten. Vooral toonde hij ook begrip voor de partners van de veteranen die er dan thuis alleen voor stonden en niet wisten wanneer hun man/vrouw weer thuis zou zijn. Hij heeft er veel geleerd, ook hoe zwarte humor de mensen op de been hield in moeilijke situaties.
Dat er moeilijke situaties zijn hoorden we van diverse veteranen, zoals Cornelis Schipper uit Marken en Dennis Compier uit Broek/Monnickendam. Cornelis is inmiddels niet meer in actieve dienst en werkt bij de politie en Dennis gaf aan gelukkig met zijn hele team ongeschonden uit oorlogsgebied te zijn teruggekomen en nu een kantoorbaan bij Defensie heeft. Ze gaan niet meer op missie maar zeggen ook niet tegen anderen dat ze het niet moeten doen. Ze laten ieder zelf de keuze maken.
Nationaal
Margret Bleker, activiteitencoördinator bij het Nederlandse Veteraneninstituut heeft door haar werk veel met veteranen te maken. In Nederland zijn er nu ongeveer 100.000 waarvan 10% last heeft van PTSS en een onbekend aantal van lichamelijke gebreken opgelopen in de missie. Zij houdt zich bezig met diverse activiteiten als de Nijmeegse Vierdaagse waar veel veteranen aan mee doen. Ook de jaarlijkse, nationale veteranendag op zaterdag 24 juni. Ze ziet dat veel veteranen blij zijn met de erkenning en herkenning van hun rol in oorlogsgebied. Oekraïne is dichtbij, in Nederland worden gewonde soldaten opgevangen en opgeknapt en ook vinden er trainingen plaats in Nederland.
Gemeente Waterland had een heel programma opgesteld. Na de woorden van de burgemeester en Fred Omvlee ging de helft onder bezielende leiding van Trijntje Visser een ronde over Marken maken, waaronder langs het Monument. En de andere helft ging naar de KNRM waar Dirk-Jan van Geemen een presentatie gaf over hun reddingswerk. Daarna wisselden de groepen om. Er was een buffet en presentaties van Jacobien van Boeijen, de wethouder van Landsmeer, Margret Bleker en de burgemeester van Edam-Volendam, Lieke Sievers, sloot de bijeenkomst af.