Jaïro Oranje biedt z'n ontslag aan als wethouder van Waterland

Jaïro Oranje biedt z'n ontslag aan als wethouder van Waterland

Geachte raad,

Hierbij wil ik u mijn ontslag aanbieden als wethouder van de gemeente Waterland. Aanleiding van mijn besluit is het proces en vooral de inhoud van de conceptbegroting die u recent door het college is toegestuurd.

Met grote inzet van de ambtelijke organisatie heb ik kort na mijn aanstelling een reëel beeld van de financiële situatie van de gemeente kunnen opstellen. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om te komen tot een meerjarig sluitende begroting. Als college hebben we zowel over het proces als over de inhoud uitvoerig met elkaar gesproken. Uiteindelijk zijn uit dit proces financiële voorstellen voortgekomen die ik niet kan en wil steunen.

Duidelijk is dat enorme tekorten opdoemen, waarbij de inkomsten en uitgaven bij ongewijzigd beleid ver uiteen gaan lopen. Alle betrokkenen zijn het daarover eens en zien in dat ingrijpen onvermijdelijk is. Over de wijze waarop bijgestuurd moet worden, lopen de meningen helaas te ver uiteen. Zoals u inmiddels uit de stukken hebt kunnen opmaken is een meerderheid van het college van mening dat belastingen en heffingen sterk verhoogd moeten worden, met veel meer dan een reguliere inflatiecorrectie. Dit in combinatie met het verder interen op onze financiële reserves, terwijl nu juist de omvang van de algemene reserve onder druk staat, zeker als deze wordt afgezet tegen de sterk gestegen schuldenpositie van de gemeente. Zelf ben ik van mening dat Waterland op langere termijn alleen verantwoorde keuzes maakt als (ook) de uitgaven worden bijgesteld. Over de juiste balans tussen enerzijds de lastenverzwaring voor de burger en anderzijds kritisch kijken naar het uitgavenpatroon en bezuinigingsmogelijkheden, was ik graag met uw raad vroegtijdig het gesprek aangegaan.

Kijkend naar de cijfers kan ik niet anders dan concluderen dat de huidige voorstellen een enorme lastenverzwaring voor de inwoners betekenen, terwijl er in principe geen enkele noemenswaardige bezuiniging wordt doorgevoerd. Dit maakt dat niet alleen ik maar ook mijn fractie deze begroting niet naar onze inwoners toe kan en wil verdedigen. Mijn fractiegenoten staan volledig achter mijn beslissing, de redenen waarop die is gebaseerd en ze hebben mij laten weten mij onvoorwaardelijk te steunen. De VVD Waterland heeft dan ook besloten niet langer onderdeel te willen uitmaken van deze coalitie en derhalve geen nieuwe wethouder te zullen voordragen.

Bij dezen wil ik de ambtelijke organisatie danken voor haar inzet. Ik wens u allen veel wijsheid bij het maken van de financiële keuzes. Ik blijf mij als onderdeel van de fractie van VVD Waterland inzetten voor een koers die leidt tot een financieel gezond Waterland dat ook op langere termijn zelfstandig kan blijven.

Hoogachtend,
J.J. Oranje

JB Cookies