Dijk Marken op verschillende plekken niet hoog genoeg

Dijk Marken op verschillende plekken niet hoog genoeg

Uit toetsing is gebleken dat delen van de Zuid- en Westkade op Marken niet voldoen aan de veiligheidsnormen.

In het gemeentehuis van Waterland en de bibliotheek op Marken ligt tot en met donderdag 4 december de startnotitie MER 'Versterking Omringkade Marken' ter inzage. Ook zijn er op 12 en 13 november inloopbijeenkomsten bij het Hoogheemraadschap in Edam. De startnotitie geeft aan welke alternatieven Rijkswaterstaat voor het versterken van de omringkade in de MER-procedure gaat onderzoeken.

Ongeveer 16 van de 29 kilometer Markermeerdijk tussen Edam en Amsterdam voldoet niet aan de veiligheidseisen. Bij langdurige hoge waterstanden is de kans te groot dat de dijk bezwijkt. Het probleem zou vooral aan de instabiele binnenzijde zitten. Een oplossing zou kunnen. zijn het aan de landzijde met grond verzwaren van dijk en steunberm of de as van de dijk buitenwaarts te verschuiven. In het gebied ten zuiden van Uitdam zou de dijk bovendien te laag zijn. Ook werkt Rijkswaterstaat aan een dijkversterkingsplan/MER voor de Omringkade omdat uit toetsing is gebleken dat delen van de Zuiden Westkade op Marken niet voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen. Zo is de dijk op ver schillende locaties niet hoog genoeg en is de steenbekleding te licht. Voor deze dijkversterking is een MER-procedure vereist, conform de Wet milieubeheer. De eerste stap in deze procedure is de startnotitie. In de startnotitie wordt het probleem beschreven, de mogelijke effecten verkend en realistische oplossingen weergegeven.

Ter inzage
Provincie Noord-Holland verzorgt als bevoegd gezag de ter inzage legging van de startnotitie. Die ligt tot met 4 december 2008 bij het gemeentehuis van Waterland, de bibliotheek Marken, Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat Noord-Holland. In deze periode kan iedereen een zienswijze indienen bij Provincie Noord-Holland. Ook geeft de Commissie voor de MER een 'Advies richtlijnen MER'. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft ook de startnotitie voor de milieueffectrapportage (MER) voor de dijkversterking Edam-Amsterdam vastgesteld. Daarin is aangegeven welke manieren om de dijk te versterken nader wor-den onderzocht. In november wordt deze ter inzage gelegd. Op basis van dit advies en de ingediende zienswijzen stelt Provincie Noord-Holland de richtlijnen vast. Deze richtlijnen vormen het kader voor het dijkversterkingsplan/MER. Hierin werkt Rijkswaterstaat de details van verschillende varianten voor dijkversterking uit en maakt een afweging tussen deze varianten. Het doel is het ontwikkelen van een voorkeursvariant. Als het dijkversterkingsplan/ MER is goedgekeurd door het bevoegd gezag volgt nog een inspraakronde. De start van de realisatie staat gepland voor 2011.

JB Cookies