Ecoscherm op de Marker omringdijk

Ecoscherm op de Marker omringdijk

Halverwege maart wordt een scherm geplaatst aan de Westkade en de Zuidkade op Marken bij de Gouwzee en het Markermeer. Dit moet voorkomen dat dieren bij de dijkwerkzaamheden kunnen komen.

De aannemer en Rijkswaterstaat plaatsen het ’ecoscherm’ om te voorkomen dat de natuur last heeft van de werkzaamheden. Het doel van het ecoscherm is om dieren weg te houden van de werkzaamheden. Ze kunnen door het hek wel van de plek van de werkzaamheden naar de andere kant, maar niet meer terug. Het scherm is zo’n 60 cm hoog.

Op de dijken leven en overwinteren veel dieren. Zo hebben ringslangen hun nesten in de spleten tussen de stenen in de dijk. En de bermen aan de landzijde vormen het leefgebied van onder meer spitsmuizen, woelmuizen en padden. Ook zijn er veel vogels en insecten.

Aannemer Hof op Marken en Rijkswaterstaat schakelden in lijn met de Omgevingswet adviesbureau E.C.O. Logisch in om een leefbare oplossing te bedenken voor de dieren tijdens de herstelwerkzaamheden. Die zouden namelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de dieren. Op basis van de werkzaamheden en werkplanning van de aannemer bepaalde deze partij welke natuurmaatregelen er nodig zijn.

Verhuisde dieren
Het bureau is van plan om ringslangen die in het buitentalud aan de Zuid- en Westkade hun winterverblijven hebben te verhuizen. Op de Noordkade zijn vervangende ’overwinteringshopen’ aangebracht.

Ook zijn er watersalamanders en vissen tijdelijk verdoofd, verplaatst en uitgezet in een veiliger gebied.

Om dieren nog meer tegemoet te komen, zijn er tijdens de normale beheer- en onderhoudswerkzaamheden delen van de dijk niet gemaaid zodat dieren veel beschutte plekken hebben om te wonen.

18598c.jpg   18598b.jpg
 18598h.jpg    18598i.jpg

 

JB Cookies