Klikocontroles in Waterland gaan door, maar gemeentelijke boa’s mogen na felle kritiek niet meer ’snuffelen’ in afval van inwoners na

Klikocontroles in Waterland gaan door, maar gemeentelijke boa’s mogen na felle kritiek niet meer ’snuffelen’ in afval van inwoners na

Handhavers van de gemeente Waterland mogen niet langer ’snuffelen’ in het afval van inwoners. Het college van b en w heeft besloten de medewerking van boa’s aan klikocontroles te staken na felle kritiek daarop vanuit de lokale politiek.
Dat blijkt uit de reactie van de wethouders Harm Scheepstra en Astrid van de Weijenberg op een reeks vragen van drie politieke partijen in de gemeenteraad. WaterlandNatuurlijk, VVD en CDA klommen in de pen nadat de gemeente bekend had gemaakt dat afvalcontainers van inwoners door boa’s op inhoud zouden worden gecontroleerd omdat huisvuil veelal niet gescheiden wordt aangeboden: er zit restafval tussen het GFT en andersom, oud papier tussen het plastic en glas en plastic verdwijnen in het restafval. En batterijen, klein chemisch afval (KCA), elektrische apparaten en stenen zit tussen het gewone afval.

Om daar verandering in te brengen vonden steekproefsgewijs controles plaats door boa’s van de gemeente en medewerkers van Remondis. Als ze containers aantreffen waarvan het afval niet goed is gescheiden, kon het zijn dat de bak niet geleegd werd en een sticker kreeg met daarop de reden waarom.

Privacy
De drie raadsfracties spraken er schande van. Ze vonden dat het ’in het kader van de privacy een overheid niet past om te snuffelen in het afval van inwoners’ en vroegen zich bovendien af of dergelijke controles juridisch wel in de haak waren.

Dat laatste is wel degelijk het geval, zeggen de wethouders in hun reactie, waarin ze de afvalstoffenverordening van de gemeente aanhalen. Daarin staat: „Het is verboden om de volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen (onder meer GFT, KCA, glas, textiel, metalen en bouw- en sloopafval) anders dan gescheiden ter inzameling aan te bieden.” Daar wordt volgens het college al veel langer op gecontroleerd, maar tot voor kort alleen door medewerkers van afvalinzamelaar Remondis en dus niet met hulp van boa’s van de gemeente.

„Op het moment dat een grove overtreding wordt geconstateerd, wordt gebruikgemaakt van zogenoemde ’hangers”’, aldus het college. „Hiermee worden huishoudens op de hoogte gebracht van het feit dat de inhoud van een desbetreffende mini-container niet voldoet aan de door de gemeenteraad vastgestelde afvalstoffenverordening en wordt verzocht dit op te lossen. Omdat de ’hangers’ niet voldoende blijken en het probleem hiermee niet voldoende opgelost wordt, is begin dit jaar medewerking van de boa’s verzocht. De boa zoekt waar mogelijk contact met een betreffend huishouden met de intentie te wijzen op de gevolgen van de overtreding.” Het college benadrukt dat ’er geen zakken uit containers opengetrokken worden. Dit gebeurt alleen bij losse afvalzakken (naast containers)/zwerfafval’.

Veilig
Over eventuele schending van de privacy van inwoners zeggen de wethouders: „Het vanuit de overheid controleren op de samenstelling van de diverse afvalstromen is helaas noodzakelijk. Het is hierbij niet de opzet privacygevoelige gegevens te achterhalen, maar de controle is gericht op het voorkomen van het frustreren van een veilige en (kosten)efficiënte afvalinzameling en -verwerking. Het college is dan ook van oordeel dat de term ’snuffelen’ geen recht doet aan de uitvoering van noodzakelijk toezicht.” Om de noodzaak van dat toezicht extra te benadrukken, heeft het college bij haar reactie een reeks foto’s gevoegd van zaken die tussen het afval worden aangetroffen, maar er niet in thuishoren. De foto’s zijn gemaakt in juli van dit jaar.

Daaruit blijkt dat wat het college betreft de controles gewoon doorgaan, maar dan wel zonder de hulp van de gemeentelijke boa’s: „Om schade en risico’s te vermijden zal controle van de inhoud van de mini-containers noodzakelijk blijven. Als het gaat om containers voor PMD-afval en GFT-afval ziet het college geen reden om daarvan af te zien wegens privacy. (…) De medewerking van boa’s is stopgezet, in afwachting van de septembervergadering van de raad.” Op dat laatste drongen de vragenstellers aan, zodat de gemeenteraad de kans heeft om zich uit te spreken over de gang van zaken.

Het college stelt verder nog dat ’waar de veiligheid van medewerkers of bedrijfsuitvoering in het geding is, kan en mag afvalinzamelaar Remondis volgens het contract gebruik maken van de ’hangers’ en betreffende containers tot na een correctie van de inhoud ongeleegd laten staan’.

 

kliko_5.jpg kliko_6.jpg kliko_4.jpg
kliko_3.jpg kliko_1.jpg kliko_2.jpg
 Afval dat niet thuishoort in de kliko.    

JB Cookies