Laatste nieuwsbrief Eilandraad vóór de vakantieperiode

Laatste nieuwsbrief Eilandraad vóór de vakantieperiode

Met de vakanties voor de deur geeft de Stichting Eilandraad Marken een update over de laatste ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor onze 'Morenkop', de stand van zaken rondom Toerisme initiatieven en updates vanuit zowel de Jeugdraad als Zorg en Welzijn. Fijne vakantie gewenst!

Beste inwoners van Marken,

Met het intreden van de vakantieperiode willen wij alle inwoners meenemen in enkele voor Marken relevante onderwerpen. Hieronder leest u hier per onderwerp alles over.

Wapen van Marken
Iedereen is op de hoogte van de discussie over het wapen van Marken, onze ‘Morenkop’. Ten onrechte is de conclusie getrokken dat ons wapen gerelateerd zou zijn aan het slavernijverleden. Hiervoor zijn excuses aangeboden en die discussie is gesloten. Vanwege alle onduidelijkheid over de ‘Morenkop’ hebben we Jan Schild gevraagd de herkomst en de betekenis van het wapen te onderzoeken.

Zodra het onderzoek is afgerond zal het resultaat aan u, maar ook aan de Gemeente Waterland worden gepresenteerd. Misschien is het ook een onderwerp voor onze openbare vergadering van 1 november aanstaande. Naast de herkomst is er ook onduidelijkheid over de afbeelding zoals die nu op alle beschikbare vlaggen en uitingen van verenigingen, zoals de Eilandraad, wordt gevoerd. De huidige afbeelding wijkt enorm af van de afbeelding die 200 jaar geleden is toegekend en ook van de door de voormalige gemeente Marken gebruikte afbeelding.

Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek beraadt de Eilandraad zich over het huidige logo. Zodra hierover meer informatie bekend is melden wij dit u.

Groencontainer
Er heeft enige tijd geleden een uit de hand gelopen discussie plaatsgevonden over het gebruik van de groencontainer. Het Marker ‘roddelcircuit’ heeft mogelijk personen in een (onterecht) slecht daglicht geplaatst. De Eilandraad is zelf enigszins in gebreke gebleven door niet duidelijk de doelstelling en de gebruikersregels van de groencontainer op te stellen en te publiceren. Hier zijn wij nu mee bezig en we zullen deze richtlijnen na de vakantieperiode presenteren. Het is belangrijk ons te realiseren dat Marken de enige kern is in Waterland die een dergelijke voorziening heeft. Dit willen we dan ook graag zo houden.

Jeugdraad
Zoals bekend heeft de Stichting Eilandraad Marken een Jeugdraad waarop wij trots zijn. Zij houden zich intensief bezig met voor de jeugd belangrijke zaken. Zoals het verbeteren van faciliteiten en/of deze te realiseren indien een gewenste faciliteit er (nog) niet is. De Jeugdraad neemt zelf initiatieven. Te denken valt aan de bijeenkomsten met de Moedige Moeders uit Volendam ter bestrijding van drugsgebruik. Of overleg met de Gemeente Waterland over de zorg voor jongeren en woningbouw op Marken. Verder praat de Jeugdraad mee over het openbaar vervoer en de dijkversterking aangaande recreatieve voorzieningen. Gezien het groot aantal onderwerpen waarmee zij bezig zijn kunnen ze extra handjes gebruiken. Wil jij meepraten over jouw eigen toekomst op Marken? Neem contact op met voorzitster Kelsey Appel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Toerisme
Het aantal Marken bezoekende toeristen neemt weer toe en dit kan soms leiden tot overlast. In samenwerking met de gemeente is een folder ontwikkeld die gidsen en touringcarchauffeurs informeert over de spelregels en afspraken die met de toeristenbranche zijn gemaakt. Om zelf te weten te komen hoe de doelgroep hierop zou reageren zijn leden van de werkgroep Toerisme, in hun eigen tijd gedurende twee weekenden, folders gaan uitdelen op het parkeerterrein. De opgedane ervaringen nemen wij mee in het overleg met de Gemeente Waterland.

Verduurzaming monumenten
De werkgroep Verduurzaming is voortvarend aan de slag. Zij is nu druk bezig met het verzamelen van informatie en het inventariseren van mogelijkheden voor verduurzaming van monumentale objecten op Marken. Een eerste overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed staat gepland voor 12 september. Er wordt die dag informatie uitgewisseld, uitleg gegeven over de problematiek en er worden (mogelijk) vervolgafspraken gepland. Vervolgens vindt op 15 september een eerste overleg met een door de Gemeente Waterland aangesteld bureau plaats. Zij zijn door de gemeente onder andere gevraagd om de Marker wensen op verduurzamingsgebied te inventariseren.

Woningnood en plannen
Alle ontwikkelingen op dit gebied worden door de Eilandraad op de voet gevolgd. Ook waar het leegstand en verkrotting van woningen betreft. Er zijn door Waterland Natuurlijk twee moties ingediend waarmee leegstand en verkrotting van woningen op Marken worden bestreden.

Voor de voortgang van woningbouwprojecten verwijzen wij u naar het Eilandraad YouTube kanaal (https://www.youtube.com/@EilandraadMarken). Hier kunt u de uitzending van de Openbare Vergadering van mei 2023 beluisteren. In een volgende nieuwsbrief en/of in de komende openbare vergadering op 1 november geven wij u een update.

Zorg en Welzijn
Aangaande deze problematiek zijn we volop in overleg met de Gemeente Waterland en circa 15 tot 20 betrokken partijen. De door de Eilandraad georganiseerde bijeenkomst voor alle, op Marken werkzame, zorg verlenende instanties was succesvol. Dit brengt partijen hopelijk tot nieuwe initiatieven en samenwerking. Wij vragen in deze nieuwsbrief daarnaast uw aandacht voor de zorginitiatieven van ‘Voor elkaar op Marken’. Heeft u een zorgbehoefte? Neem dan contact op met de initiatiefafnemers Iet ter Braack (telefoon: 0299 – 60 3345) en/of Aaltje Zeeman (telefoon: 0299 – 60 1944). Zij staan klaar om u op vele gebieden de helpende hand te bieden.

De Stichting Eilandraad Marken wenst iedereen een hele fijne vakantieperiode. Wees voorzichtig en blijf gezond!

Eilandraad Marken Alle informatie uit dit inlegvel is ook te vinden op onze website www.eilandraad.nl.

JB Cookies