'Lelijk ding, maar ach, voor het goede doel...'

'Lelijk ding, maar ach, voor het goede doel...'

Op en top Marker kerst, knutselen, musicerende 'engeltjes' en Jerre en Yorn beschilderen sneeuwpopjes. Of zijn het kerstmannetjes?

Markers houden niet zo van kitsch. Wel van kerst. En nog veel meer van liefdadigheid. ,,Best een lelijk ding, hè", zegt een bezoeker van de kerstmarkt in Voor Anker, die net voor vijf euro een minikerststalletje heeft aangeschaft. ,,Ik durf het eigenlijk niet mee naar huis te nemen en ik denk dat ik het nooit uitpak. Maar ach, 't is voor het goede doel."

Dat goede doel is Pink Ribbon, dat strijdt tegen borstkanker. Vrijwel de hele opbrengst van de markt, die zaterdag voor het eerst op Marken werd gehouden, gaat daar naar toe.,,Er zijn een paar commerciële verkopers, maar alle spullen voor de tweede handsmarkt zijn gedoneerd door de Marker bevolking", zegt Agnita Peereboom van de organisatie.,,En ook de opbrengst van de snacks en de glühwein is voor het goede doel."

De markt is amper begonnen of er is al geen doorkomen meer aan in Voor Anker. Het is dringen voor de tafels met kerstprullaria en bezoekers worden door Gerard van Wort 'omgeluld' om vooral iets te kopen. ,,Oké, veel mensen vinden de koopwaar misschien niet allemaal even mooi. Smaken verschillen. Maar als je er een goed verhaal bij hebt, dan willen de mensen toch kopen. Het gaat voortreffelijk."

Maar om ook aan de kerstman iets te kunnen slijten moet je wel van hele goede huize komen. Aan de tafel van Van Wort trekt hij veel bekijks als hij een praatje maakt met Immetje Stoker, geboren en getogen op Marken en nog dagelijks gehuld in de plaatselijke klederdracht.,,Ach kijk nou toch! Wat een prachtig tafereel. Marker kerst in beeld. Kan het nog mooier?"

De kleine Niels van Veen (4 jaar) wordt een beetje verlegen van alle aandacht. Vol bewondering staart hij de kerstman aan en droomt ervan hem ooit op te volgen.,, Blijf maar in de buurt, jongen, dan leer je het vak vanzelf."

Even later heeft Immetje Stoker de rust opgezocht en geniet ze in stilte van de kinderen aan de knutseltafel. Kerstengeltjes maken ze, en herdertjes. En de broertjes Jerre (8) en Yorn (4) beschilderen beeldjes van gips. ,,Een sneeuwpop", zegt Yorn. ,,Nee jongen, het is een kerstman", verbetert zijn broer. ,,Ook goed." Van Yorn hoeft een kerstman niet per se rood te zijn. Trots toont hij zijn zwart met bruin geschilderde beeldje. ,,Die kan in de kerstboom." Trotse ouders en opa's en oma's verdringen zich verderop voor een optreden van de 'engeltjes' van Eveline Peereboom. De kinderen begonnen in september met het bespelen van trompet en blokfluit en nu al spelen ze kerstliedjes bijna vlekkeloos. Een enkele valse noot, maar die kan de kerstvreugd op Marken niet drukken.

JB Cookies