Marken doorstaat waterpiek met hulp van dijkwachten: beschadigde delen van omringdijk gemarkeerd met verf

Marken doorstaat waterpiek met hulp van dijkwachten: beschadigde delen van omringdijk gemarkeerd met verf

De omringdijk op Marken heeft de hoogwaterpiek van maandagavond goed doorstaan, zegt de gemeente Waterland. „De situatie is nog steeds veilig.” De afgelopen dagen zijn slechte dijkdelen door preventieve dijkwachten gemarkeerd met verf én stukken van de proefvakken beschermd met extra bigbags.
Op de relatief zwakke en reeds afgekeurde zuidzijde van de Marker omringdijk lopen al enkele dagen preventieve dijkwachten van Rijkswaterstaat rond. Zij hebben tot dinsdagmiddag inspecties gedaan vanwege het hoge waterpeil. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen geconstateerd die een risico vormen voor de dijkstabiliteit, al zijn wel enkele plekken gemarkeerd met verf om ze zo extra in de gaten te kunnen houden. Ook zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd op enkele dijkdelen en aan de proefvakken van het al langer lopende dijkversterkingsproject. Zaterdag stroomde er water tussen de dijk en een proefvak, aannemer Combinatie Hof heeft de schade hersteld.

De afgezwakte wind - die bovendien vanaf maandag uit de gunstige richting blies - maakte dat het waterpeil op het Markermeer vanaf dinsdagochtend daalde. En daarmee ook de overlast die vooral op Marken, Monnickendam en Volendam voelbaar was.

Opschoonslag
Tegelijkertijd is er dinsdag alvast gestart met de ’opschoonslag’ langs de zuid- en westkade op Marken, ter voorbereiding van de dijkversterking. „De opschoonslag houdt in dat we losliggende, bodemvreemde materialen (bijvoorbeeld losliggende stenen) verwijderen van de waterbodem naast de bestaande dijk. Zo ontstaat een vlak bodemprofiel.”

Op dit vlakke profiel kan de gemeente in een volgende fase een eerste zandlaag aanbrengen en verticaal draineren. De bedoeling is om de zandlaag goed de tijd te geven om te zetten; daarom wordt er nu al begonnen met het project.

„Alle werkzaamheden voeren we uit vanaf het water. De wandelroute op de omringdijk blijft gewoon geopend tijdens deze werkzaamheden. We verwachten dat de opschoonslag op vrijdag 19 januari is afgerond.”

JB Cookies