MeerjarenProgramma Woningbouw 2024 in Waterland

MeerjarenProgramma Woningbouw 2024 in Waterland

Kennisnemen van
het Meerjarenprogramma Woningbouw (MPW) 2024.

Inleiding
Gelet op onze grote woningbouwtaakstelling voor de komende jaren (2000 woningen in 10 jaar) is het belangrijk voor uw raad, ons college en het management om een actueel totaaloverzicht te hebben van de woningbouwplannen voor de komende jaren. Daarom heeft het college op 6 februari 2024 het onderhavig MPW 2024 vastgesteld. Het betreft een actualisatie van het MPW 2023. In dit informatiedocument wordt ingegaan op doel en inhoud van het MPW.

Overwegingen
Hieronder treft u onze overwegingen aan voor het laten opstellen van het MPW.

Het MPW geeft een actueel overzicht van de lopende woningbouwplannen.
Het MPW geeft op een kort en bondige wijze inzicht in de stand van zaken van de projecten.

De woningbouwplannen zijn gerubriceerd op gemeentelijke- en faciliterende ontwikkellocaties en kansrijke woningbouwinitiatieven. Wij hebben bij de stand van zaken per project een verdeling gemaakt in gemeentelijke - en faciliterende ontwikkellocaties en kansrijke locaties. Bij gemeentelijke ontwikkellocaties is sprake van een grondopbrengst. Bij facilite rende ontwikkellocaties is de gemeente geen eigenaar maar faciliteert zij de woningbouwontwikkeling van ontwikkelaars/eigenaars. Via die weg worden de ruimtelijke en volkshuisvestelijke doelen gewaarborgd middels exploitatieovereenkomsten en vindt kostenverhaal plaats middels een projectbijdrage van de ontwikkelaar. Kansrijke woningbouwinitiatieven hebben nog geen status, maar onze projectleiders moeten hier vaak al wel tijd en energie insteken om tot contract- en planvorming te komen.

Het MPW geeft per project/locatie een goed inzicht waar, wat, wanneer gaat gebeuren. Per project/locatie is duidelijk aangegeven waar deze zich bevindt, wat het woningprogramma is, wat de stand van zaken is en hoe de planning eruit ziet. Ook zijn linken opgenomen naar meer informatie over het project van de gemeente zelf en/of van de eigenaar/ontwikkelaar.

Het MPW geeft een fasering voor onderzoek naar kansrijke locaties. In 2024 geeft de organisatie in samenwerking met initiatiefnemers uitvoering aan de projecten waarvoor reeds een anterieure overeenkomst is gesloten. Daarnaast wordt voortdurend ingespeeld op kansen en mogelijkheden om de woningbouwambitie mogelijk te maken. Om zowel intern als extern richting te geven aan de verwachtingen is er een fasering voorgesteld in het MPW.

Het is goed als deze fasering wordt vastgesteld, zodat partijen inzicht krijgen op welk moment het betreffende gebied of locatie wordt opgepakt.

Op deze wijze wordt uw gemeenteraadjaarlijks voorzien van een actueel MPW. Jaarlijks wordt u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de woningbouwprojecten. Dit vereenvoudigt de besluitvorming in de verschillende fases van de woningbouwprojecten en ten aanzien van het te voeren volkshuisvestingsbeleid.

Meerjarenprogramma Woningbouw 2024 in pdf

Projecten op Marken uit het MeerjarenProgramma Woningbouw 2024:

3. Ontwikkeling van gemeentelijke gronden
● Sportcomplex Marken, bladzijde 7

4. Faciliterende woningbouwprojecten
● Westerstraat 25, bladzijde 11

5. Kansrijke woningbouwinitiatieven (zachte bouwplannen)
● Hoogkamplaan 3 t/m 15, bladzijde 19
● Kruisbaakweg 3 / 5, bladzijde 28
● Boxenring, bladzijde 33

JB Cookies