Oranje volgende doel van Kelly en Selina

Oranje volgende doel van Kelly en Selina

De maand mei van 2007 zullen Kelly Zeeman (13) en Selina Commandeur (14) niet gauw meer vergeten. Districtskampioen onder 14 en Nederlands kampioen met district West I onder zowel 15 als 14. Beide voetbalsters van Marken kunnen het nog nauwelijks geloven maar weten dat dit naar meer smaakt. ,,Ons volgende doel is Oranje", glundert Selina.

Zaterdagmiddag vijf uur. Sportpark Elzenhage in AmsterdamNoord is al aardig volgelopen voor het cruciale duel tussen zaterdagtweedeklasser Marken en Vlug & Vaardig dat over een uur van start gaat. De supporters van Marken, beter gezegd het beroemde 'Vak S', hebben al bezit genomen van de hoofdtribune van DWV. Onder hen Kelly en Selina. De witte en zwarte T-shirts met de opschriften 'Beer-EGoed' en 'De Beer is Los' vinden gretig aftrek bij de Markers en zouden ook uitgelegd kunnen worden als een soort ode aan beide jonge talenten.

Oud-eerste elftalspeler Klaas Zeeman haalt zijn dochter met Selina voor even uit het rumoer en even later zitten we in de kantine van DWV.,,We zijn nog maar één stap van Oranje af", kopt Kelly. Het gaat snel met beiden. Voetbal is hun grote hobby. Kelly:,,Ik was twee jaar toen ik al een voetbal kreeg en op mijn vijfde ging ik al op voetbal. Ik kwam al snel in een jongensteam terecht. Op mijn negende kwam ik al in de vertegenwoordigende teams van de KNVB terecht." Voor Selina duurde het wat langer.,,Ik was 10 jaar toe ik ging voetballen."

Beide talenten speelden bij hun club Marken dit seizoen in de C2 en werden achter FC Purmerend tweede, volgend seizoen wacht de B1. Kelly balend:,,Het doel was om kampioen te worden en dat heeft er ook wel ingezeten. Maar we verloren twee keer van FC Purmerend. Ik ben nogal fanatiek en ik was toen best wel chagrijnig. Het was een grote teleurstelling."
Kelly speelt bij Marken op de mid-mid-positie en bij het districtsteam achterin. Selina speelt zowel bij Marken als het districtsteam onder 15 in de spitsen bij onder 14 op de mid-mid-positie. De verschillen zijn evident volgens de twee. Kelly lachend: ,,Bij de KNVB gaat het er serieuzer aan toe en mag je niet te veel lol trappen. Het is belangrijk dat je luistert naar de trainer. Bij Marken probeer ik meer mijn eigen spelletje te spelen."

Selina bevestigt de woorden van haar vriendin en achternichtje.,,Bij de KNVB zijn de trainingen gevarieerder en veelten nemen. Neem Amerika, daar kijken er meer mensen naar het damesvoetbal dan naar de heren."

De twee meiden weten dat ze er nog niet zijn. Zelfkritiek is hen niet vreemd. Selina:,,Ik scoor de laatste tijd een beetje moeizaam. Snelheid is mijn belangrijkste wapen maar qua techniek zou mijn balbeheersing nog wat beter kunnen." Kelly noemt de snelheid van handelen als voornaamste verbeterpunt. ,,Vooral op de eerste drie meter."
De belangstelling voor hun persoontje vinden ze te gek. Selina:,,Op de website van Marken staan er veel berichten over ons, buiten Marken moeten we vaak vertellen wat we doen. Maar de reacties zijn heel leuk, iedereen hoopt dat we later veel op de televisie komen."

Je kunt ze met recht voetbalgek lopen. Vooral Kelly mist maar weinig van voetbal.,,Ik zie alles. De wedstrijden van Tele 2 zie ik bij een ander, de Champions League zie ik gewoon thuis. Thuis praat ik met mijn vader sowieso veel over voetbal, bijvoorbeeld wat ik fout en goed heb gedaan. Ja Klaas was een harde. Hij was in staat om in de 90ste minuut nog een rode kaart te pakken." Selina lachend:,,Ik zie alleen maar de finales en samenvattingen. Wel praat ik met mijn vader veel over voetbal, daardoor heb je ook een betere band. Een leven zonder voetbal zou ik maar saai vinden. Het houdt me de hele week bezig, we trainen wel vier keer in de week. Misschien ga ik wel door tot mijn zestigste."


Kelly:,,Ik moet er niet aan denken om op ballet te zitten."

JB Cookies