Professioneel saxofoonkwartet komt optreden in Marken

Professioneel saxofoonkwartet komt optreden in Marken

Het Maat Saxophone Quartet presenteert zondag 26 mei zijn tweede album op Marken. In dat optreden combineert het saxofoonkwartet verschillende soorten muziek met zang en dans. De missie: meer culturele activiteiten naar kleine dorpen brengen, te beginnen naar Marken.

Het concert van de saxofoonformatie was aanvankelijk gepland in Bilthoven. Toen dat voor de vierde keer werd uitgesteld, besloot voorman Pedro Silva dit optreden op eigen terrein te plannen: in de hervormde kerk op Marken.

Silva is saxofoonleraar bij de plaatselijke muziekvereniging Juliana, waar hij de jeugd enthousiast probeert te maken voor allerlei vormen van muziek. Om dat extra te benadrukken kunnen kinderen tot 16 jaar het concert zondag gratis bezoeken. „We gaan ons hele repertoire spelen”, vertelt hij. „Klassieke muziek, nieuwe muziek en fado.”

Het kwartet bestaat uit vier Portugese leden: Daniel Ferreira op sopraansaxofoon, Catarina Gomes op altsaxofoon met zang, Pedro Silva op tenorsaxofoon en Mafalda Oliveira op baritonsaxofoon.

Fado

Ze werken regelmatig samen met componisten om eigen muziek te maken. In april 2020 brachten ze hun debuut-cd uit genaamd Ciudades. In 2023 verscheen hun tweede album Renascer, met de Portugese gitarist António Carlos Costa, die traditionele fado en hedendaagse muziek combineert.

De saxofonisten zijn van alle markten thuis. Het Portugese kwartet zal de bezoekers dan ook proberen te raken. De vier koppelen hun muziek aan relevante thema’s zoals klimaatverandering. Dit doen ze in combinatie met zang en dans.

„Tijdens het spelen lijkt het kwartet een verhaal te vertellen”, weet Judith Zondervan, coördinator jeugdactiviteiten bij Juliana. „Het is alsof ze met elkaar en het publiek praten tijdens het spelen. Leuk is dat ze met vier verschillende saxofoons spelen, die ook in ons concert zitten.”

Aandacht

Het kwartet wil graag meer concerten geven in dorpen als Marken. Omdat in de meeste dorpen weinig aandacht wordt besteed aan culturele activiteiten, die meestal in grotere steden plaatsvinden. „Marken is een heel muzikaal dorp en we voelen ons hier erg welkom.”

„Pedro motiveert de leden van Juliana enorm”, vertelt Judith. „Hij zorgt ervoor dat de fanfare weer hip is onder de kinderen en hij laat zien hoe leuk muziek maken is. Onze leerlingen leren niet alleen noten lezen, maar vooral muziek maken. Laatst zijn onze twee jongste leerlingen geslaagd voor hun examen. Ik ben van mening dat Pedro hier een grote rol in heeft gespeeld.”

JB Cookies