’Regels voor zonnepanelen in beschermd stads- en dorpsgezicht Waterland soepeler’

’Regels voor zonnepanelen in beschermd stads- en dorpsgezicht Waterland soepeler’

„Onze gemeente telt 322 rijksmonumenten, zestig gemeentelijke monumenten en twaalf provinciale monumenten. Ook van deze panden en hun eigenaren wordt verwacht dat zij bijdragen aan de energietransitie. Het verduurzamen van beschermd erfgoed en het behouden van deze panden in hun huidige staat levert soms spanningen op”, aldus het college.

„In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de categorie beschermde monumenten gezamenlijk komt tot een CO2-reductie van 40 procent in 2030 en 60 procent in 2040. Dat betekent dat pandeigenaren ook voldoende mogelijkheden moeten hebben om te kunnen verduurzamen.”

Zichtbaar

Eigenaren van beschermde panden willen graag zonnepanelen plaatsen of bijvoorbeeld glasisolatie toepassen. De huidige regel over zonnepanelen in beschermd stads- en dorpsgezicht in Waterland is dat de panelen vanaf de openbare weg niet zichtbaar mogen zijn.

Daar komt binnenkort verandering in als het aan het college ligt die de regels enigzins wil versoepelen. De gemeente heeft een rapport laten opstellen waarin precies staat in welke straten er wel of geen zonnepalen geplaatst mogen worden en op welke panden wel of niet. Er wordt uitgegaan van twee zogeheten regimes, een rode en een groene.

In het groene regime worden zonnepanelen ’toegestaan op alle dakvlakken mits goed gepositioneerd op het dak en geplaatst binnen een gesloten vak’. Ook moeten de panelen reversibel worden geplaatst boven op de bestaande dakbedekking. Dit moet ervoor zorgen dat de zonnepanelen verwijderd kunnen worden zonder dat het historische pand beschadigd raakt.

Streng

Bij het rode regime zijn zonnepanelen in principe niet toegestaan op dakvlakken zichtbaar vanaf de straatzijde. Zonnepanelen op ondergeschikte bijgebouwen en aanbouwen zijn wel toegestaan. De gemeente laat weten dat het onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk is om zonnepanelen in het zicht te plaatsen. Dit wordt per pand beoordeeld als er een aanvraag komt. Voor alle panden in de gemeente met een monumentale bescherming, evenals alle waardevolle en beeldbepalende panden, is dit strengste regime van toepassing.

Het geldt verder ook voor de hele dorpskern van Broek in Waterland, de dorpskernen en werven op het eiland Marken en de meest waardevolle straatgezichten van de historische kern Monnickendam (Noordeinde, Zuideinde, Kerkstraat, Haven, Het Zand en Fluwelen burgwal). Alle overige gebieden binnen de rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten vallen daarmee onder het minder strenge groene regime. Hier wordt het plaatsen van zonnepanelen in het zicht, ook op voordakvlakken, wel mogelijk.

De gemeenteraad van Waterland vergadert binnenkort over de nieuwe richtlijnen

JB Cookies