Rijkswaterstaat inspecteert afgekeurd dijkdeel op Marken vanwege hoge waterpeil.

Rijkswaterstaat inspecteert afgekeurd dijkdeel op Marken vanwege hoge waterpeil.

Rijkswaterstaat heeft donderdagavond laat nog een inspectie uitgevoerd op een dijkdeel op Marken. Het gaat om een vak aan de zuidzijde van het schiereiland dat al eerder is afgekeurd. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen reden is tot paniek. Wel is besloten om dijkwachten in te zetten.
Aan het begin van de avond kondigde burgemeester Marian van der Weele van gemeente Waterland de inspectie aan. Aan de nog te versterken zuidzijde van de omringdijk op Marken staat het water erg hoog. Daarom heeft Rijkswaterstaat op donderdagavond laat alsnog een keuring uitgevoerd.

Bedankt voor het lezen van Noordhollands Dagblad
Neem een abonnement of log in

Uit die inspectie is gebleken dat de waarschuwingswaarden niet zijn bereikt. „Dat betekend dat we momenteel niet verwachten dat het water over of door het zuidelijke dijkvak zal breken. De weersverwachtingen zijn ook gunstiger geworden”, stelt de burgemeester gerust.

Desondanks neemt Rijkswaterstaat voorzorgsmaatregelen en besloot donderdagavond preventief dijkwachten in te zetten. Deze teams blijven rond het dijkvak surveilleren om snel in te kunnen grijpen indien nodig. „We blijven de situatie de komende nacht en dagen nauwlettend volgen. Jullie veiligheid heeft onze hoogste prioriteit en we zullen alles doen om deze te waarborgen”, besluit Van der Weele.

De waterstand op het Markermeer is door de vele regenval al tijden zeer hoog en veroorzaakt daarom problemen in onder meer Monnickendam, Volendam, Marken en Hoorn. De verwachting is dat er vrijdagavond een stevige oostenwind opsteekt (windkracht 4) waardoor de kans dat deze gebieden overstromen.

JB Cookies