Tien vragen aan.......Jan Schild

Tien vragen aan.......Jan Schild

Jan Schild (Utrecht 1943) woont sinds 1973 op Marken. Vanaf die tijd bestudeert hij de historie
van het voormalige eiland. Hij is orthopedagoog en was direc- teur van een school voor speci- aal onderwijs. Onlangs ver- scheen zijn boek "Brood op de plank", een overzicht van ruim honderd jaar nering en ambacht op het voormalige eiland Mar- ken. De schrijver is een verwoed verzamelaar en heeft een grote collectie over Marken opge- bouwd. Hij publiceerde diverse artikelen over de geschiedenis van Marken en geeft lezingen en rondleidingen. Schild schreef eerder al twee boeken: Marken in grootmoeders tijd (1989) en Marken en Oranje (1991). Het boek kost €29,95 en is te koop in de boekhandel of bij de schrijver Jan Schild, Kerkbuurt 175 in Marken, tel. 0299- 601255, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  1. Favoriete tijdsbesteding in Waterland?
    Bezig zijn met mijn verzameling van Marken en hardlopen.
  2. Welke inwoner van Waterland mag van u een lintje krijgen?
    Ik heb waardering voor iedereen die vrijwilligerswerk doet en dat zijn er in de Marker gemeenschap nog al wat. En ik zou iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van mijn boek wel een lintje willen ge- ven, maar dat wordt wel wat al te gek.
  3. Wat zou uw eerste daad zijn als u burgemeester van Waterland was?
    Alle raadsleden het boek "Brood op de plank" laten lezen, want zonder kennis van het verleden is er geen kennis van het heden. Marken is een cultuurhistorisch monument, maar geen openluchtmuseum. De overdreven aandacht voor het toerisme bij de gemeente en de provincie irriteert mij mateloos, vooral omdat slechts weinigen op Marken er hun brood mee verdienen. Er wordt altijd gedacht dat men hier van het toerisme leeft, dat is één van de grootste vooroordelen over Marken.
  4. Met wie zou u graag een dag willen ruilen?
    Met mijn vrouw, om te zien hoe het is om met mij door het le- ven te gaan. Het zal me onge- twijfeld meer inzicht in mijn eigen handelen en dat van haar geven.
  5. Wie krijgt van u een rode kaart?
    Met een rode kaart sluit je iemand helemaal uit, een gele kaart of waarschuwing lijkt mij voldoende. Ik denk dan aan degenen die binnen het oude gedeelte van Marken parkeerplaatsen zouden willen aanleggen, dat gaat mij echt te ver. Er moeten toch oplossingen te bedenken zijn zonder het aanzien van Marken te schaden.
  6. Heimelijk genoegen?
    Volgens van Dale is heimelijk: 1 (van gevoelens, handelingen) geheim => in het geheim, in stilte, onderduims, onderhands, ondershands, sneaky, stiekem, stil, stilletjes, tersluiks, verho- len. Als ik al heimelijke genoegens had dan zou ik het dus niet vertellen.
  7. Wat zou u doen met een miljoen?
    Ik voel me al rijk, ik heb een leuke vrouw, fijne kinderen en een mooie plek om te wonen. Ik denk dat er aan mijn levenswijze niets zal veranderen. Ik zou voor mijn kinderen een huis kopen, zodat zij zich daar geen fi- nanciële zorgen over hoeven te maken.
  8. Levensmotto?
    Als je iets afspreekt, moet je het ook doen.
  9. Als ik meer vrije tijd had, zou ik...?
    Ik heb al alle tijd aan mijzelf, en toch kom ik nog altijd tijd te kort. Ik hoop wel dat mij nog enige tijd gegeven is, want ik wil nog wel een aantal boeken over Marken schrijven.
  10. Met wie zou u een weekje op een onbewoond eiland door wil- len brengen en wat neemt u zeker mee in uw koffer?
    Met mijn vrouw. Ik neem lucifers mee om een vuurtje te maken, een paar goede flessen wijn en mijn hardloopschoenen.

JB Cookies