Waterland.nl in nieuw jasje

Waterland.nl in nieuw jasje

Zoals het u misschien al is opgevallen, onze website is vernieuwd. We zijn er best een beetje trots op!

Deze nieuwe website is gebruiksvriendelijker en heeft een moderne uitstraling gekregen. Uiteraard voldoet de website aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, veiligheid en privacy.

Het actualiseren van de website is een continu proces, dat betekent dat we de website blijven aanpassen en verbeteren. Ziet u iets dat niet klopt, of heeft u een andere vraag of opmerking over de nieuwe website, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

RAADSINFORMATIEDOCUMENT GEMEENTE WATERLAND OVER DE WEBSITE

De ingebruikname en oplevering van de nieuwe gemeentelijke website www.waterland.nl. Deze oplevering is een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de digitale dienstverlening aan onze inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden.

Aanleiding
De technologie achter de oude website (Dru pal 7)is verouderd en wordt vanaf 2025 niet meer technisch ondersteund. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er geen ondersteuning of beveiligingsupdates meer worden uitgevoerd. Vervangen van dit verouderde systeem is daarom noodzakelijk. Wij zijn lid van het samenwerkingsverband Dimpact; is een vereniging van, voor en door gemeenten. Dimpact biedt een website systeem 'Open Online' (content management systeem) dat is ontwikkeld samen met tientallen gemeenten. 'Open Online' is een specifiek voor gemeenten ingerichte basis, die veilig, doordacht en goed ondersteund is. We hebben er in 2022 voor gekozen om hiervan gebruik te gaan maken bij het vervangen van onze oude website.

Uitgangspunten nieuwe website
De nieuw website is gebruiksvriendelijke, heeft een moderne uitstraling en is goed vindbaar voor de doelgroepen. Uiteraard voldoet de website aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, veiligheid en privacy. Voordelen van de nieuwe gemeentelijke website:

1. Verbeterde Gebruikerservaring:
De nieuwe website is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid. Een gebruiksvriendelijke navigatiestructuur en een overzichtelijke indeling maken het gemakkelijker voor bezoekers om relevante informatie te vinden. De nieuwe website is geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties, waardoor gebruikers sneller toegang hebben tot de gewenste informatie.

2. Toegankelijkheid:
Toegankelijkheid voor alle gebruikers staat centraal in het ontwerp van de nieuwe website. We hebben ervoor gezorgd dat de website voldoet aan de normen voor toegankelijkheid, met inachtneming van de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines, dat zijn toegankelijkheidseisen voor de inhoud van websites). Dit zorgt ervoor dat mensen met verschillende behoeften en vaardigheden gemakkelijk toegang hebben tot de website, inclusief mensen met visuele, auditieve, motorische, en cognitieve beperkingen.

3. Gebruiksvriendelijk ontwerp op tablets en telefoons:
In lijn met de moderne digitale trends is de nieuwe website volledig responsief, wat betekent dat deze zich aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten, waaronder mobiele telefoons en tablets. Dit zorgt voor een consistente ervaring voor gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

4. Minder webpagina's:
Een grondige herziening van de inhoud heeft geleid tot een reductie van het aantal webpagina's op de nieuwe website. Deze vereenvoudiging zorgt niet alleen voor betere gebruikerservaring, maar maakt de website ook gemakkelijker te beheren en te onderhouden.

5. Tabblad Nieuwbouwprojecten:
Vanwege het belang van het woningbouwprogramma zoals beschreven in het coalitieakkoord en collegeprogramma, hebben we een apart tabblad gemaakt op de website dat gewijd is aan nieuwbouwprojecten. Dittabblad biedt actuele informatie over lopende en toekomstige nieuwbouwinitiatieven binnen onze gemeente.

6. Samenwerkingsverband Dimpact Open Online:
Het voordeel van Open Online is dat deelnemende gemeenten gebruik kunnen maken van alle functionaliteiten die nodig zijn voor een goede inrichting van hun online dienstverlening. Het samenwerkingsverband zorgt ervoor dat bestaande en nieuwe functionaliteiten (door)ontwikkeld worden en de daarmee gepaarde kosten samen gedragen worden.

7. Informatieveiligheid en Privacy:
Bij het ontwikkelen van de nieuwe website hebben we aandacht besteed aan informatieveiligheid en privacy. Standaard zijn hierin de beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd om de gegevens van onze gebruikers te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, datalekken en andere cyberdreigingen. Daarnaast hebben we privacy vriendelijke functies ingebouwd om de perrsoonlijke informatie van onze bezoekers te beschermen en te voldoen aan de geldende privacywetgeving. Het actualiseren van de website is een continu proces, we blijven aanpassen en verbeteren waar nodig

JB Cookies