Waterland wacht op nieuwe waterpiek: dijkdelen op Marken gemarkeerd met verf en schade aan binnenhaven Monnickendam

Waterland wacht op nieuwe waterpiek: dijkdelen op Marken gemarkeerd met verf en schade aan binnenhaven Monnickendam

De gemeente Waterland volgt nauwlettend hoe de nieuwe hoogwaterpiek maandagavond vanwege de aanhoudende noordoostenwind voor overlast zorgt. Op Marken zijn de afgelopen dagen delen van de omringdijk door preventieve dijkwachten gemarkeerd met verf én stukken van de proefvakken gerepareerd.

Op de relatief zwakke en reeds afgekeurde zuidzijde van de Marker omringdijk lopen al enkele dagen preventieve dijkwachten van Rijkswaterstaat rond. Zij zullen tot in ieder geval maandagavond inspecties doen vanwege het hoge waterpeil. Tot nu toe hebben zij geen afwijkingen geconstateerd die een risico vormen voor de dijkstabiliteit, al zijn er wel enkele plekken gemarkeerd met verf om ze extra in de gaten te houden. Ook zijn er intussen herstelwerkzaamheden uitgevoerd op enkele dijkdelen en aan de proefvakken van het al langer lopende dijkversterkingsproject. Zaterdag stroomde hier water tussen de dijk en een proefvak, aannemer Combinatie Hof heeft de schade op zondag hersteld.

De verwachting is dat de wind na dinsdag afneemt en daarmee ook de overlast van het hoge water op het Markermeer omdat het waterpeil kan zakken. „Tot die tijd houden we de situatie nauwlettend in de gaten. De Gooische Kaai en de binnenhaven in Monnickendam blijven voorlopig afgesloten vanwege mogelijke schade aan de kade en het wegdek als gevolg van de wateroverlast. Zodra het waterpeil is afgenomen, zullen de kades worden geïnspecteerd. Daarnaast is ook het Prooyen afgesloten voor verkeer vanwege ijsvorming op de weg.”

De gemeente en Rijkswaterstaat roepen op om de aannemers en dijkwachten niet te storen, zodat zij hun aandacht en energie volledig op hun werk kunnen richten.

JB Cookies