Waterlandse politici gaan in alle kernen de paden op, de lanen in: raadsleden willen op locatie in gesprek gaan met de burgers

Waterlandse politici gaan in alle kernen de paden op, de lanen in: raadsleden willen op locatie in gesprek gaan met de burgers

Lokale politici in Waterland willen meer contact met de inwoners. En ze snappen dat ze dan niet in het gemeentehuis in Monnickendam moeten blijven zitten, maar de boer op moeten: in alle kernen die Waterland rijk is, gaan ze de paden op en de lanen in. Zo krijgen alle burgers de kans om rechtstreeks met de gemeenteraad in gesprek te gaan over actuele thema’s in hun eigen woonplaats.
’Het rondje langs de kernen’, noemt de politiek het. Zo werd het ook al tussen 2010 en 2014 genoemd: in buurt- en dorpshuizen in bijvoorbeeld Ilpendam, Zuiderwoude, Watergang, Broek in Waterland en Marken werden bijeenkomsten georganiseerd waar de raadsleden in gesprek gingen met inwoners over allerlei onderwerpen. Na 2014 keerde het rondje langs de kernen niet terug en dat is eigenlijk heel jammer, vinden WaterlandNatuurlijk, GroenLinks en de PvdA in de gemeenteraad. Zij kwamen onlangs met een voorstel om het fenomeen binnenkort weer in ere te herstellen. De meerderheid van de raad steunde dat idee.

Participatie
Waarom er na 2014 een einde kwam aan het rondje, is niet helemaal helder, zegt Petra van Lint van de PvdA: „Het idee was om de politiek bij de mensen thuis te brengen en ze af te helpen van het idee dat de politiek ver weg is en iets is dat zich alleen maar in het gemeentehuis in Monnickendam afspeelt. Het was een succes en de reden waarom het gestopt is, is onduidelijk. Maar het is wel een mooie vorm van burgerparticipatie. Uit een evaluatie bleek ook dat de inwoners zich gehoord voelden, dus we willen het graag weer oppakken.”

„We hechten aan een goed contact met onze inwoners”, vult Kitty Tobias van WaterlandNatuurlijk aan. „We zijn ook al vaak aanwezig bij vergaderingen van dorpsraden om te horen wat er leeft. Het is een sympathiek idee om op deze laagdrempelige manier meer te leren over de wensen van onze inwoners, bijvoorbeeld ten aanzien van openbaar groen, straatmeubilair, speelplekken voor kinderen of wat dan ook. We hebben de burgers nodig, zij zijn onze oren.”

Overbodig
Het voorstel om het rondje opnieuw in te voeren krijgt geen steun van D66, hoewel die partij het idee op zich ’heel sympathiek’ vindt, zoals Luuk Zaal zegt. „Maar wij zien de meerwaarde niet. Er zijn al heel veel andere gelegenheden waar wij als politici in contact kunnen komen met inwoners. Ik zat vorige week bij de kapper en ik ben door vier mensen aangesproken over van alles en nog wat. Dus ook informeel weten mensen ons te bereiken en ik juich ook toe dat ze dat doen. Los daarvan heeft het college een inloopspreekuur en is er elk jaar een schouw van het college met de dorpsraden. We vinden dit voorstel een beetje overbodig.”

Uiteindelijk is het voorstel wel aangenomen en is besloten om de kosten ervoor (naar verwachting een paar duizend euro) uit een potje voor onvoorziene uitgaven te halen. Wanneer het nieuwe rondje van start gaat, is nog niet duidelijk en evenmin is al helder in welke vorm dat precies gebeurt. Dat wordt nader uitgewerkt. PvdA’er Van Lint benadrukt dat het ’heel belangrijk’ is om daarbij ook aandacht te hebben voor verwachtingsmanagement: „Als je naar de kernen gaat en zegt ’We gaan alles doen wat u wilt’, dan ben je verkeerd bezig. Het gaat erom dat we mensen vragen naar hun mening over allerlei zaken en aan hen te vragen welke onderwerpen ze zouden willen bespreken, in plaats van dat wij dat bepalen.”

JB Cookies